Pompoentaart
Voor het deeg:
- 1 1/4 kopjes bloem
- 1/2 kopje boter (koud, in blokjes gesneden)
- 1/4 kopje ijskoud water
- 1/2 theelepel zout
Voor de vulling:
- 2 kopjes puree van pompoen (vers of uit blik)
- 3/4 kopje suiker
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1/2 theelepel gemalen gember
- 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/2 theelepel zout
- 2 eieren
- 1 kopje volle melk
Instructies:
-
Begin met het maken van het deeg. In een kom meng je de bloem en het zout. Voeg de koude boter toe en gebruik een deegsnijder of je vingers om de boter in de bloem te wrijven totdat het mengsel op fijne kruimels lijkt.
-
Voeg geleidelijk het ijskoude water toe en meng met een vork totdat het deeg begint samen te komen. Vorm het deeg snel tot een bal, wikkel het in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
-
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
-
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het groot genoeg is om een taartvorm van 22 cm in te bekleden. Leg het deeg in de taartvorm en druk het voorzichtig aan. Snijd overtollig deeg af aan de randen.
-
Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg en leg een stuk bakpapier op het deeg. Vul de taartvorm met bakbonen of droge bonen om te voorkomen dat het deeg omhoog komt tijdens het bakken.
-
Bak de taartbodem in de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, of totdat de randen lichtbruin zijn. Verwijder de bakbonen en bakpapier en zet de taartbodem nog eens 5 minuten terug in de oven.
-
Terwijl de taartbodem bakt, bereid je de vulling voor. In een grote kom meng je de pompoenpuree, suiker, kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel en zout. Voeg vervolgens de eieren en melk toe en meng goed.
-
Giet de pompoenvulling in de voorgebakken taartbodem.
-
Bak de pompoentaart in de oven op 180 graden Celsius gedurende 45-50 minuten, of totdat de vulling is gezet en een mes in het midden er schoon uitkomt.
-
Laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Serveer eventueel met een toefje slagroom. Geniet van je heerlijke pompoentaart!