Wat is nou eigenlijk Zen?

Wat is nou eigenlijk Zen?

Zen is oorspronkelijk een vorm van boedhisme wat de nadruk legt op concentratie meditatie. Het gaat erom dat je je bewust bent van elk moment. Te leven in het Hier en Nu.

Terwijl ik dit schrijf schieten mijn gedachten van hier naar daar. Hoe Zen is dat...NOT! Maar hey, ik ben me er wel bewust van dat mijn gedachten van hier naar daar schieten dus dan ben ik Zen...toch?

Herken je dit? We willen zo graag Zen zijn dat we waarschijnlijk te hard ons best doen waardoor we ons juist niet kunnen focussen op 1 ding. Het is lastig te omschrijven wat Zen nou precies is. Het is voor iedereen anders. Ik kan je niet vertellen wat je moet doen om Zen te worden. Ik kan je wel meenemen in wat ik persoonlijk doe in het dagelijks leven om Zen te worden. Ik hoop dat ik je met de volgende tips kan inspireren. 

TIP 1 - KAARSEN/WIEROOK

Brand kaarsen en/of wierook

- Kaarsen en wierook branden heeft voor mij iets magisch, het brengt rust en een zekere mystiek. Het kijken naar de vlam werkt rustgevend, focust en brengt me in het Hier en Nu. Die 2 gaan voor mij altijd samen. Mocht je niet van wierook houden dan werkt alleen een {geur}kaars ook prima. Of brandt Palo Santo. {heilig hout} Dit heeft een heerlijke zoete geur en heel veel positieve eigenschappen. Teveel om hier te benoemen.

TIP 2 - BEAUTY RITUEEL

Gun jezelf een beauty ritueel.

- Tussen 2 schoonheidsbehandelingen in een salon geef ik mezelf altijd een beautyritueel. Een uurtje helemaal voor mezelf. Het ontspant, reinigt en de focus ligt in het Hier en Nu. Een compleet beautyritueel incl. stap voor stap uitleg vind je hier

TIP 3 - WANDELING IN DE NATUUR

Probeer zo vaak als je kunt een wandeling te maken in de natuur.

- Het klinkt zo afgezaagd maar het werkt echt! Even uitwaaien op het strand of je hoofd leegmaken in het bos zijn van die afgezaagde gezegdes. Maar DOE het maar eens {wat vaker} en voel, ruik en verwonder. Neem je {klein} kinderen mee, een pickickmand en een kleedje en laat de {klein}kinderen een hut bouwen van takken en voila...daar is je Zen moment. 

TIP 4 - GAIA/NETFLIX

Kijk eens een serie of documentaire.

- Waarschijnlijk zijn er 1000 redenen om dit niet te doen maar wanneer ik teveel aan mijn hoofd heb pak ik mijn tablet, oordoppen en een dekentje en kruip in de hoek van de bank. Op die manier lukt het mij om het piekeren opzij te zetten en helemaal op te gaan in de serie. Heerlijk!

TIP 5 - OEFENING/MEDITATIE

Doe een oefening of meditatie

- Mediteren mag natuurlijk niet ontbreken wanneer we het over Zen hebben. Ik gebruik zelf de Meditation app van Michael Pilarczyk s'avonds in bed om de dag Zen af te sluiten. Overdag wanneer ik mij gestresst of gehaast voel leg ik een paar minuten 1 hand op de buik en 1 hand op de borst en focus mij een paar minuten op mijn ademhaling. Doe maar eens, adem in door je neus en blaas lang uit door je mond. Je handen rusten op je buik en borst. Herhaal dit een minuut of 5 en voel de rust weer tot je komen.

TIP 6 - ALTAAR

Maak een altaar.

- Mijn altaar bestaat uit een mooi houten blad, kaarsen, een mooie steen bv de gouden driehoek, wierook en wat andere mooie spulletjes of bloemen. Het is maar net in wat voor gemoedstoestand ik op dat moment ben hoe het altaartje eruit ziet. Door daar dagelijks een ritueel van te maken om je altaar in te richten, kaarsjes en wierook te branden, schoon te maken enz zul je wanneer je dit doet ontspannen en in het Hier en Nu zijn. Totaly Zen dus.

Waar wordt jij Zen van?

Patricia 

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.